Adventski običaji u Varaždinu

Uoči prve nedjelje došašća, vjernici se okupljaju ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo (Varaždinske katedrale) gdje varaždinski biskup vrši obred paljenja prve svijeće na adventskom vijencu ispred katedrale. Obredom paljenja svijeća pripremamo se za Isusovo rođenje – dolazak vječnog Svjetla. Svake naredne nedjelje došašća, vrši se isto obred paljenja adventske svijeće uz molitvu i prigodne pjesme koje pjevaju varaždinski zborovi.

Na svetu Luciju se tradicionalno sije pšenica kao simbol plodnosti i blagostanja. Na Badnjak, uoči same proslave Božića – rođenja Isusova, vjernici poste i nemrsei tada se u ovim krajevima jede kučanski koščičjak – zaštićeno jelo koje su lokalne domaćice pripremale od heljdinog brašna i bučina ulja.

Božić se tradicionalno obilježava u krugu prijatelja i obitelji, zajedničkim odlaskom na misu, međusobnim darivanjem i svečanim ručkom za koji neke domaćice poslužuju domaćeg zagorskog purana.

Na blagdan sv. Stjepana, 26.12., u varaždinskoj katedrali se održava tradicionalna sveta misa za osobe s invaliditetom na području grada Varaždina. Na toj svetoj misi, na poseban se način moli za sve nepokretne osobe, članove njihovih obitelji i druge osobe koje im pomažu u svakodnevnici.

Uoči blagdana Sveta tri kralja u varaždinskoj katedrali se tradicionalno postavlja vigilija s blagoslovljenom vodom iz koje si vjernici mogu pretočiti blagoslovljenu vodu i ponijeti ih svojim kućama.