Sveti Vinko

Ludbreg

  • preporučeno trajanje: 1-2 dana
  • lokacija: Ludbreg

Varaždinska županija zasigurno je poznata po svojim vinskim cestama, među kojima se posebno ističe ona Ludbreška. Ludbreška vinska cesta nalazi se zelenim obroncima iznad naselja Globočec. Uzgoj vinove loze i njegovanje vina na ovom području intenzivnije počinje devedesetih godina dvadesetog stoljeća od kada se organiziraju Izložbe mladih vina. 

Prolazeći magistralnom cesto od Ludbrega prema Koprivnici, zasigurno će te uočiti kip sv. Vinka koji ostavlja dojam brižnog čuvara i zaštitnika ludbreškog vinogorja.

Sveti Vinko, ranokršćanski mučenik iz 4. stoljeća, u hrvatskim je pučkim običajima poznat kao zaštitnik vinograda, vinara i trgovaca vinom. Blagdan ovoga sveca slavi se 22. siječnja, te se upravo taj dan smatra kao početak vinogradarske godine. Simboličnim orezivanjem trsova i blagoslovom, vinogradari mole sv. Vinka za dobar urod u novoj godini, da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti.

Njemu u čast, ludbreški vinogradari podigli su najviši kip sv. Vinka, ujedno i vidikovac s kojega se pruža nezaboravan pogled.

Uživanje na ludbreškim bregima obogatite i kušanjem poznatih sorti vina, ali i drugih lokalnih specijaliteta.

Comments are closed.