Putem blaženog Alojzija Stepinca

Varaždin - Ludbreg – Lepoglava

  • preporučeno trajanje: 3-4 dana
  • lokacija: Varaždin - Ludbreg – Lepoglava

Blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal, suzaštitnik je Varaždinske biskupije. Na pročelju Varaždinske katedrale 2014. godine postavljen je kip blaženog Alojzija Stepinca, rad kipara Nikole Šanjeka.

Osim što kao nadbiskup i metropolit blaženi Alojzije Stepinac upravlja područjem koje je danas područje Varaždinske biskupije, blaženikova posebna povezanost s varaždinskim područjem je kroz Svetište u Ludbregu te Lepoglavu u kojoj služi zatvorsku kaznu.

Ludbreg je u Stepinčevu pastirskom srcu imao posebno mjesto. Pridavao je veliku važnost Euharistiji – putu prema nebeskoj domovini koji se mora nalaziti na duhovnoj karti svakog vjernika. Upravo u tom smislu blaženik se zauzima za ispunjenje zavjeta Hrvatskog sabora iz 1739.godine. 

Ukoliko kuga nestane: „imade se sagraditi kapela u čast i za veći porast slave Presvetoj Krvi Isusovoj… u Ludbregu, mjestu najvećeg blaga cijele kraljevine, a za veći poticaj na poštovanje i pobožnost prema istoj Presvetoj Krvi”.

Inicijativom bl. Alojzija Stepinca vraćena je svijest narodu o danom obećanju, no pod prijetnjom Drugog svjetskog rata pripreme izgradnje se zaustavlja. Točno 254 godine nakon zavjeta Sabora, 1993. godine, započela je gradnja Zavjetne kapele. Kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kapelu , 4. rujna 1994. godine, uz koju su postavljanje postaje križnog puta, te kipovi bl. Alojzija Stepinca i Isusa Krista.

U Lepoglavi. Montiranim sudskim procesom, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te je daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava. 19. listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951. Premda je bio u zatvoru i odvojen od naroda, on nikad nije prestao biti u mislima i sjećanjima naroda i Crkve, a tako je i danas.

Stepinčev kip ispred lepoglavkse crkve koja i danas čuva drveni oltar sv. Josipa za kojim je u zatvoru svakodnevno slavio euharistiju, trajni su podsjetnik na blaženikov krepostan život i mučeničku smrt.

Vjeran svome pastirskom poslanju, dosljedan u svome domoljublju, u javnim nastupima i u pismenim interventima, bl. Alojzije branio je svoj narod i dostojanstvo svake osobe. U ratnim vremenima, kada su mu se sa svih strana utjecali siromasi i prognani, komunističkim je vlastima postao nepoćudna osoba.

Comments are closed.