Grad anđela

Varaždin

  • preporučeno trajanje: 3-4 dana
  • lokacija: Varaždin i Ludbreg

Anđeli, poznati kao Božja vojska i vršitelji volje Svevišnje, dodijeljeni su svakom od nas za zaštitu i utjehu na našem životnom putu. U crkvama i kapelicama ih najčešće možemo vidjeti kako okružuju Božje prijestolje, a u baroknom stilu simbolika su anđela čuvara koji nas u svakom trenutku čuva. Barokni grad Varaždin poznat je i kao “grad anđela” obzirom da se u samom cenru grada nalaze brojne barokne crkve u sklopu kojih se nalaze kipovi anđela. Uzmite si vremena i krenite tragom anđela u gradskim crkvama i kapelicama.

Svoje putovanje “gradom anđela” možete započeti u Varaždinskoj katedrali koja se nalazi u samom centru grada u pavlinskoj ulici. U sklopu katedrale možete se pomoliti pred oltarima sv.Franje Ksaverskog i sv.Ignacija Loyolskog. 

Nakon posjeta katedrali prošetajte do franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja koji se nalazi na franjevačkom trgu gdje je postavljen kip Grguru Ninskom.  Četvrtkom se u ovoj crkvi nakon svete mise održava Biblijski sat na kojem su pozvani svi vjernici. 

U blizini crkve sv.Ivana Kristelja nalaze se župna crkva sv. Nikole, najstarija župa u gradu, te uršulinski samostan i crkva Rođenja Isusova. U župnoj crkvi sv.Nikole iznad glavnog oltara i u sklopu drugih pokrajnih oltara posebice do izražaja dolaze skulpture razigranih anđela.

U crkvi Rođenja Isusova možete se pomoliti pred sarkofagom sa zemaljskim ostacima uršulinke Klaudije Boellein iz Đakova koja je umrla na tragu svetosti i kojoj se danas utječu brojni vjernici. Svakog 8. u mjesecu u uršulinskoj crkvi možete sudjelovati u zajedničkoj krunici koja započinje u 17:30, prije svete mise u 18:00.

U blizini župne crkve sv.Nikole, nalazi se i kapucinski samostan i crkva sv. Presvetog Trojstva. U untrašnjosti crkve se nalazi prikaz sv. Franje kako moli zaštitu za grad – sv.Franjo kleči pored anđela koji u rukama drži sliku grada Varaždina. 

Nakon obilaska centra grada, put anđela vas vodi do Starog grada u kojem se nalazi drvena dvorska kapelica sv. Lovre. U ovoj kapelici, na blagdan sv.Lovre održava se tradicionalno misno slavlje. Ispred ulaza u Stari grad nalazi se kip sv.Ivana Nepomuka kojeg okružuju anđeli. Svakako vrijedi posjetite i obližnje zavjetne crkvice i kapelice – crkvu sv. Florijana, kapelu sv. Roka i kapelu sv. Vida

Nakon posjeta Varaždinu, preporučujemo vam da odvojite jedan dan za posjet obližnjem Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu gdje vjernici hodočaste od 1513.godine kada je papa Leon X. priznao čudesnu pojavu Svete Krvi Isusove. 

Draga braćo i sestre, isjekli bi značajan dio evanđelja, ako bismo ostavili po strani ta bića poslana od Boga, koja naviještaju njegovu prisutnost među nama i njegov su znak. Često ih zazivajmo da nas podupiru u trudu oko nasljedovanja Isusa sve do punog poistovjećivanja s njima.

Benedikt XVI

Comments are closed.