Crkva Sv. Nikole biskupa - Varaždin

Župa sv. Nikole je najstarija varaždinska župa koja je posvećena zaštitniku grada Varaždina. Na pročelju župne crkve sv.Nikole, i iznad glavnog oltara, vidljiv je povijesni grb grada Varaždina iz 1464.godine. Crkva je smještena u samom centru grada, a izgrađena je u 18.st. na ostacima nekadašnje romaničke crkve iz 12.st, koja je u 15.st. proširena i nadograđena u gotičkom stilu kada je podignut i njezin zvonik.

Srednjovjekovni zvonik datira iz davne 1494. godine i ujedno je najstariji zvonik u Varaždinu koji je poznat i kao “grad zvonika” i “grad anđela”. U sklopu crkve, iznad glavnog oltara i u sklopu drugih pokrajnih oltara dolaze do izražaja skulpture razigranih anđela.

Unutrašnjost crkve odiše raskošnim baroknim stilom i odmah iznad glavnog oltara se nalazi slika sv. Nikole biskupa – zaštitnika crkve, župe i grada Varaždina. Uz sliku sv.Nikole u prvom redu nalaze se kipovi sv. Petra i Pavla, te slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda.

U lijevom pokrajnjem oltaru, podno velikog raspela nalazi se kip žalosne Gospe s mrtvim Isusom na rukama – jedinstvena “Pieta” na Varaždinskom području. A u desnom pokrajnjem oltaru posvećenom Blaženoj Djevici Mariji nalazi se stakleni sarkofag koji sadrži relikvijar kostura sv.Deodata mučenika.

Svete mise

Radnim danom: 8:00 i 18:00 zimi (od 01.05 - 01.09.: 19:00 ) Nedjeljom i blagdanima: 8:00, 10:00, 11:30, 18:00 zimi (od 01.05 - 01.09.: 19:00 )

Klanjanje i ispovijed:

Klanjanje: Četvrtkom nakon svete mise Ispovijed: Prije i tijekom svete mise