Uršulinski samostan i crkva Rođenja Isusova

Sestre uršulinke dolaze 1703. godine iz Bratislave u Varaždin na poziv obitelji Magdalene Drašković, koja je u tamošnjem samostanu imala kćer uršulinku Anu Julijanu. Sestre uršulinke su svojim dolaskom doprinjele obrazovanju ženske mladeže, kao i očuvanju sakralnog blaga.

Ubrzo nakon njihova dolaska, 1729.godine dovršena je crkva Rođenja Isusova. Zvonik crkve, visok 44 m, smatra se jednim od najljepšim u gradu. Na raskošnom baroknom pročelju crkve nalaze se kipovi dvaju anđela te sv.Ivana Nepomuka i sv.Franje Ksaverskog. 

Unutrašnjost crkve je uređena u baroknom stilu, kojom dominira središnji oltar s visokoreljefnim prikazom Isusova rođenja kojeg okružuju kipovi sv.Ignacija Loyolskog i sv.Franje Ksaverskog.

Uz svetohranište nalaze se kipovi sv. Uršule i sv.Anđele Merice, utemeljiteljice uršulinskog reda. U crkvi se nalazi kip Majke Milosti (Marije s Isusom) po kojem su vjernici zadobili mnoge milosti. Vjeruje se da je kip poklon jednog župnika koji ga je pronašao oštećenog na polju gdje je bio skriven od Turaka.

Na desnoj strani crkve nalazi se sarkofag sa zemaljskim ostacima uršulinke Klaudije Boellein iz Đakova koja je umrla na tragu svetosti, a danas joj se utječu brojni vjernici.

U bočnoj kapeli s lijeve strane nalazi barokni kip sv.Ivana Nepomuka ispod kojeg se nalazi izložena dragocjena relikvija sv.Viktorije, rmiske mučenice iz 3.st.

Svete mise

Radnim danom: 7:00 Nedjeljom: 8:00 Svakog 8. u mjesecu u 18:00 (17:30 - prije mise je zajednička krunica)

Klanjanje i ispovijed:

Klanjanje: Četvrtkom od 19:30 do 20:30 Ispovijed: Prije svete mise