Svetište Predragocjene Krvi Kristove - Ludbreg

U Ludbregu se nalazi jedinstveno euharistijsko svetište u Hrvatskoj koje je utemeljeno bulom svetog oca – pape Leona X godine 1513. Tom bulom je službeno potvrđena čudesna pojava Svete Krvi Isusove koja se dogodila 1411. godine u kapeli u sklopu srednjovjekovnog ludbreškog dvorca Batthyany.

Te godine, svećenik je za vrijeme služenja mise u tadašnjoj kapeli dvorca posumnjao u riječi pretvorbe kruha i vina u pravo tijelo i krv Kristovu. Prema podacima iz papine bule, svećenik je tek na smrtnoj postelji otvoreno ispovijedio što se dogodilo i od tada je priznata Čudesna relikvija. 

Dvorska kapelica Sv. Križa u kojoj se čudesni događaj, oslikana je motivima koji prikazuju Čudesnu pretvorbu Svete Krvi Isusove za vrijeme svete mise.

Danas se kalež s krvi Isusovom čuva u prekrasnoj baroknoj pokaznici u sklopu župne crkve sv. Trojstva u Ludbregu. Barokna pokaznica u kojoj se čuva relikvija Predragocjene Krvi Kristove poklon je grofice Eleonore Batthyany Strattman iz 1721. godine. 


Od papinog priznanja u Ludbregu stoljećima hodočaste brojni vjernici od kojih su neki posvjedočili o Čudesnim ozdravljenjima oko svete relikvije ( vanjski link: Uslišanja molitvi na zagovor o Presvetoj Krvi).

Svete mise

Radnim danom: 7:30 i 18:00 Nedjeljom i blagdanima: 7:30, 8:30, 10:00 i 19:00

Euharistijsko klanjanje:

Svaki prvi petak u mjesecu od 18:30 do 21:00