Kapucinski samostan i crkva Presvetog Trojstva - Varaždin

Kapucinski samostan oformio je red kapucina koji je započeo sa svojim djelovanjem u Varaždinu pred kraj 17. i početkom 18.stoljeća. U gradnji samostana i crkve novčano im je pomogla i grofica Magdalena Drašković zajedno sa svojim sinom Ivanom.

Samostan je podignut 1701.godine, a crkva posvećena Presvetom Trojstvu je dovršena 1705.g. Šetnjom kroz samostanske hodnike mogu se vidjeti brojne slike, kipovi i drugi sakralni predmeti. U sklopu samostana nalazi se i knjižnica s 16 inkunabula i drugim vrijednim knjigama koje su dragocjena kulturna baština.

Crkva Presvetog Trojstva je jednostavna građevina s dvije bočne kapele posvećene sv. Ani i sv. Feliksu Kantalicijskom. Na glavnom oltaru dominira slika iz 19. stoljeća koja prikazuje Presveto Trojstvo s Marijom i sv. Franjom koji kleči pored anđela koji u rukama drži sliku grada Varaždina. Na taj način je prikazan sv.Franjo kako moli zaštitu za grad.

Odmah pored glavnog oltara nalaze se bočni oltar s kipom sv. Antuna Padovanskog i kipom Majke Božje Lurdske koji je ujedno i jedan od najstarijih kipova Gospe Lurdske u Hrvatskoj. Proslava Gospe Lurdske je veliko župno proštenje koje privlači vjernike i hodočasnike iz šire okolice.

Svete mise

Radnim danom: 7:30, 8:30 i 19:00 Nedjeljom i blagdanima: 6:30, 8:30, 10:00, 12:00 i 17:00

Klanjanje i ispovijed:

Klanjanje: Četvrtkom nakon svete mise Ispovijed: Prije i tijekom svete mise