Franjevačka crkva sv. Ivana Krstitelja i samostan - Varaždin

Franjevci su u Varaždin došli u 13.st. i svoju su crkvu i samostan izgradili na temeljima postojeće crkve sv.Ivana koju su zatekli. Današnji zvonik crkve sv. Ivana Krstitelja svojom visinom i masivnošću dominira u vizurama grada. Na sredini vanjskog južnog zida nalazi se obnovljena stara freska sunčanog sata s likom Djevice Marije s Isusom iz 1713.g.

Jednobrodna crkva sv.Ivana Krsitelja sadrži sedam oltara – glavni koji je posvećen sv.Ivanu Krstitelju i bočne oltare posvećene sv. Franji Asiškom, sv. Antunu Padovanskom, sv.Didaku, sv. Ladislavu kralju, bl. Djevici Mariji i sv. Klari. Glavna oltarna slika prikazuje krštenje Isusovo, a uz nju se nalaze kipovi svetih Petra i Pavla, te kipovi Zaharije, Elizabete, Joakima i Ane, te dvojice franjevaca u razmatranju i molitvi.

Samostan je do današnjeg dana sačuvao svoju izvornu formu iz 17.st. U atriju samostana nalazi se pil s kamenim kipom sv. Franje. U sklopu samostana nalazi se knjižnica s oko 35.000 svezaka od 15. do 21. st. i zahvaljući svom bogatom fondu smatra se najbogatijom knjižnicom sjeverozapadne Hrvatske. U samostanskim hodnicima nalaze se vrijedne slike sa sakralnim motivima, kaleže, moćnici i dr.

Na Franjevačkom trgu, ispred crkve, nalazi se kip Grgura Ninskog, ninskog biskupa koji se u 10.st. zauzimao za širu upotrebu narodnog jezika u bogoslužju.

Svete mise

Radnim danom: 7:00, 8:00 i 18:30 Nedjeljom i blagdanima: 7:00, 8:00, 9:00, 11:00 i 18:30 Prvog petka i prve subote u mjesecu: 7:00, 8:00 i 18:30

Klanjanje i ispovijed:

Klanjanje: Utorkom od 18.15 h u čast svetom Antunu Padovanskom Četvrtkom nakon svete mise Biblijski sat Ispovijed: Prije i tijekom svete mise